Hjälp med smink

Om man har en funktionsnedsättning kan det vara lite svårt att göra vissa sysslor. Vilka sysslor som är svårare att utföra kan variera beroende på vilken funktionsnedsättning man har, samt på hur grov funktionsnedsättningen är. I den här artikeln tar vi upp lite mer om att behöva hjälp med smink.

När kan man behöva hjälp med sminkningen?

Om man har svårt att hålla i en sminkborste eller annan applikator, och om man har svårt att hålla handen stilla kan det vara svårt att få sminket att ligga som man vill. Gör funktionshindret att man ibland rycker till kan det också vara svårt att sminka sig kring ögonen då det är lätt hänt att man faktiskt råkar peta sig i ögat med pensel eller borste.

Vem ska man fråga?

Att behöva hjälp med att sminka sig kan kännas lite jobbigt, men det är sällan någon har något emot att hjälpa till. Man kan till exempel fråga syskon, föräldrar eller vänner. Att lägga foundation är i regel relativt enkelt, medan saker som contouring och liknande kan kräva lite mer kunskap om smink. Fråga gärna någon i närheten om de kan tänka sig att hjälpa till när det är dags. Kanske kan man som funktionshindrad också göra vissa delar av sminkningen själv, för att sedan ta hjälp med det som är mer komplicerat.

Underlätta för den som sminkar

Om man ska få hjälp med sminkningen kan det vara klokt att underlätta lite i den mån som går. Plocka gärna fram det smink du vill ha, sitt på en bra stol och se till att belysningen är god. Förklara gärna för den som ska hjälpa till med sminket hur du vill ha det och om ditt funktionshinder kan påverka sminkningen.

Att hjälpa någon med make up

Om du ska hjälpa någon med make up och sminkning är det viktigt att du är lyhörd. Prata med personen för att se vilka färger och hur mycket smink denne vill ha. Personen kanske har ryckningar i kroppen, eller någon annan typ av funktionshinder, så var lätt på handen och bered dig på att sminkningen kan ta lite tid att göra. Ha inte för bråttom och tänk på att personen inte kan rå för om denne rycker till eller liknande.

Passar smink för alla?

Alla passar i smink. Sedan kan man passa mer eller mindre bra i olika färger. Man kan också anpassa sminket efter ansiktsform och man kan använda fler eller färre produkter. Smink kan också användas för att trolla bort ärr, finnar eller andra saker som man inte alltid vill visa. Sminket kan alltså användas till flera saker med bra resultat.