Att leva med en funktionsnedsättning

Många av oss tar mycket av våra liv för givet. För andra är inte alla de enklaste sakerna lika självklara utan man brottas med saker i sin vardag som många av oss aldrig ägnat en tanke åt att de skulle kunna vara jobbiga eller utmanande. Att leva med någon typ av fysisk funktionsnedsättning är något som ganska många människor i Sverige gör idag och detta gör vardagen svårare och tuffare på många olika sätt. Speciellt om man drabbas av sin funktionsnedsättning lite senare i livet saknar man ofta de delar som man inte längre kan göra. I den här artikeln kommer vi med tips på saker som kan vara bra att ha med sig för att kunna hantera sin funktionsnedsättning på bästa sätt och trots denna leva livet fullt ut.

Ta hjälp

Har man senare i livet drabbats av en funktionsnedsättning kan det vara svårt att inse att man behöver hjälp med många saker som man tidigare klarade själv. Även om vissa saker fortfarande går så kanske de blir väldigt tunga och tar väldigt mycket energi och gör att man inte orkar göra speciellt mycket annat den dagen. Att till exempel ta hjälp av bra flytt och städtjänster när man behöver hjälp vid en flytt eller om man behöver hjälp med sin dagliga städning kan vara ett bra tips. Att ta hjälp av flytt och städtjänster kommer att göra att man får mer energi över till annat och helt enkelt orkar mer i vardagen. På så sätt kan man fokusera på de delarna i livet som är roliga och som ger glädje och mening.

Aktivera sig socialt

Att aktivera sig socialt är oerhört viktigt för allas mående, speciellt om man har någon typ av fysisk funktionsnedsättning som gör att man är rörelsehindrad på olika sätt. Då kan att ta sig till olika sociala sammanhang vara krångligt. Att därför lägga lite extra energi på detta område och förstå hur viktigt det sociala livet är för ens mående blir extra viktigt om man har någon typ av fysisk funktionsnedsättning. Det behöver verkligen inte handla om att hitta andra som har drabbats av samma sak, utan bara om att få komma ut och träffa människor som man tycker om att vara runt omkring.